Ontprikkelen met yoga

Dit is een gastblog van Selina Verniers van Geluksvlinder.be

Laten we starten bij het begin. Wat is yoga nu eigenlijk?

Het was de allereerste vraag die ik voorgeschoteld kreeg tijdens mijn yoga teacher training. Het moet ook zowat de moeilijkste vraag geweest zijn. De lijst met antwoorden was, na een brainstormsessie met mijn medeleerlingen, gigantisch lang. Want yoga betekent voor iedereen anders. Ik doe hier een poging om vanuit mijn ervaring, en wat ik elke dag hoor van de mensen voor mij op de mat, jou een opsomming te geven.

Yoga is:

  • Onthaasten en ook verbinden
  • Kracht en ook soepel zijn
  • Thuiskomen bij jezelf en ook even weg zijn van alle drukte
  • Het creëren van lichaamsbewustzijn
  • Zowel een work-out als een work-in
  • Een mix van ontspannen en inspannen
  • Bij elke docent anders
  • Voor iedereen

De meeste yogalessen bevatten drie belangrijke onderdelen: Een eerste onderdeel, ook wel het bekendste, is de reeks van houdingen die je doet. Dat kunnen zittende, liggende of staande houdingen zijn. Houdingen die je lichaam versterken of die je lichaam soepeler maken. Houdingen die klachten zoals nek-schouder-en rugpijn verlichten. Er bestaan oneindig veel yogahoudingen. Wanneer je bijvoorbeeld blessures of beperkingen hebt, kan ik als yogadocent de houding zodanig aanpassen dat ze wel mogelijk is voor jou. En dat is het mooie aan yoga. Je past de houding aan, aan de mogelijkheden van je lichaam. En niet andersom.

Het tweede onderdeel is ademhaling. Je ademhaling is de barometer van je lichaam. Door je bewust te worden van je ademhaling kan je voelen in welke staat je lichaam verkeerd. Ben je altijd actief, sta je veel onder stress en ontvang je veel prikkels? Dan zal je in je actief zenuwstelsel verkeren wanneer je ademhaling snel en oppervlakkig is. (=gas) Ben je rustig en ontspannen? Dan verkeer je in je rustgevend zenuwstelsel. Dan is je ademhaling traag en diep. (= rem) Duw je altijd op je gas? Dan kan je je lichaam ontspannen door een ademhalingsoefening te doen. Ademen is jouw tool naar een rustiger leven en die tool zet ik altijd in tijdens mijn yogalessen. Bovendien ontstaat er gewoon magie als je de houdingen combineert met je ademhaling. Niet altijd simpel in het begin maar wel heel bevrijdend en ontspannend.

Meditatie is het laatste onderdeel van yoga. Zoals ik daarnet zei: yoga is zowel een work-out als een work-in. Tijdens het bewegen of stilzitten in houdingen is het heel gemakkelijk om afgeleid te worden in je gedachten. Dan zit je bijvoorbeeld met je hoofd bij je todo-lijstje of dat ene gesprek dat die dag niet zo goed verliep… Mediteren wil niet zeggen dat je aan niks mag denken. Dat gaat namelijk niet, daarvoor is je brein niet gemaakt. Waar draait het dan wel om? Mediteren is dat je jou bewust wordt van het feit dat je afgeleid wordt in je gedachten en heel bewust je aandacht naar het hier en nu brengen. Dit kan door bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling, mijn stem of andere zintuigen waar je je aandacht aan schenkt.

Hoe kan je dan ontprikkelen met yoga?

Yoga brengt je naar een staat van zijn. Door te focussen op je ademhaling, je aandacht in de houdingen op je lijf te brengen en te mediteren leer je beter omgaan met de prikkels die op je afkomen. Je leert te luisteren naar de signalen van je lichaam (ben ik nu overprikkelt?) en je leert de tools om even rust te brengen in je hoofd en in je lichaam (bewegen, ademen en mediteren)

Veel liefs,
Selina


De Psoas.. een bijzondere spier!
Laatste berichten
6 unieke cadeau's voor kinderen die ook echt een meerwaarde hebben
Unieke cadeaus voor hem en voor haar met dat tikkeltje extra
Weet jij wie er achter het droomdeurtje woont?